laulusupid-2-aspect-ratio-16-9

Laulu- ja tantsupeolised söövad peo käigus ära ligi 22 tonni kodumaist köögivilja

Lauljad ja tantsijad söövad tänavuse noorte laulu- ja tantsupeo ajal viit Põltsamaa suppi, millest kolm on valmistatud lihaga ja kaks ilma. Peosuppides on ligi 22 tonni Eesti talunike köögivilja: 7,7 tonni kartulit, 6,5 tonni punapeeti, 4,4 tonni kapsast, ligi 3 tonni porgandit, maitseks veel sibulat ja tilli. Liha on peosuppides 3,6 tonni.

Koolinoortest koosnev žürii valis juba sügisel välja oma lemmikud: seljanka, frikadellisupi ja kanaborši, nendele lisaks valmis tänavuseks peoks kaks lihavaba suppi: värskekapsaborš ja köögivilja-nuudlisupp.

„Peosuppidega hakkame tegelema juba rohkem kui poolteist aastat enne pidu, sest siis lepime talunikega kokku köögivilja kogused ja sordid, et nad teaksid oma hooaega planeerida,“ rääkis Orkla Eesti Põltsamaa turundusjuht Siiri Vare. „Veel varem mõeldakse retseptidele: tavaliselt valmib mõni päris uus supp, midagi võetakse esiemade varasalvest ja mõni idee laenatakse mujalt maailmast,“ märkis Vare. „Pöörame igal korral maitse kõrval eraldi tähelepanu sellele, et supid oleksid ka toitvad, tervislikud ja suures osas kodumaisest toorainest valmistatud. Proovi- ja peopäevad on pikad ja tühi kõht ei soodusta ühtegi väärt tegevust.“

Kõik Põltsamaa supid on priid kunstlikest säilitus- ja lisaainetest, järk-järgult vähendatakse ka looduslike säilitajate sisaldust, nii on võrreldes eelmise peoga suppides pea kümnendiku võrra vähem soola ja suhkrut.

Põltsamaa on sponsorluse korras valmistanud laulu- ja tantsupeosuppe juba üle 15 aasta. Läbi aegade on olnud lauljate ja tantsijate lemmikuteks seljanka ja borš.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist 2. juulini.