Kapsad-scaled-aspect-ratio-16-9

Põltsamaa: kapsaralli on alanud

Kuigi „jõulukapsast“ võib poelettidelt leida aastaringselt, algab traditsioonilise jõululemmiku osturalli täpselt kuu aega enne jõule. Orkla Eesti Põltsamaa tehas paneb tänavu purki ligi 600 tonni kapsast, mida on kolmandiku võrra rohkem kui mullu. Erinevalt paljudest teistest toodetest, mida tehakse ka ekspordiks, süüakse kogu kapsatoodang ära Eestimaal.

Suurem kapsategu algas Põltsamaal oktoobris, hetkel on tootmine täistuuridel ja lõppeb vahetult enne jõule. Purki panekuks vajaliku kapsa hankis tehas Tartu-, Võru- ja Põlvamaa põllumeestelt. „Koristusaegne vihm tegi saagikorje küll veidi keeruliseks, kuid tänavune kapsasaak oli iseenesest hea ja plaanitud koguse saime kätte,“ ütles Orkla Eesti ostujuht Peeter Kibe.

Kuigi kapsaid võib poelettidelt leida ka suvel, hoogustub aasta lõpus nende tarbimine hüppeliselt. „Aasta viimases kvartalis müüme 85 protsenti kogu aastasest kapsatoodangust. Tõeliseks kapsaralliks läheb aga novembri lõpus, esimese advendi lähenedes. Lisaks kapsale hoogustub jõulude eel hüppeliselt ka kõrvitsa ja teiste pühadelauale sobilike salatite, samuti kastmete müük,“ rääkis Orkla Eesti Põltsamaa tehasejuht Indrek Grossthal.

Põltsamaa toodetest on eestlaste vaieldamatuks lemmikuks praekapsas porgandiga, mille retsept ja tehnoloogia pärinevad 1970. aastate algusest ning mis on välja töötatud just Põltsamaa tehases. Aastate jooksul on retseptis tehtud väikeseid kohendusi, et vastata nii tarbija kui kestlikuma tootmise ootustele.

„Kui algselt kasutasime praekapsaste valmistamisel peamiselt searasva, siis viimased kümmekond aastat oleme neid valmistanud rapsiõliga – sel viisil valminud kapsad on keskkonnasõbralikumad ning sobivad hästi ka taimetoitlaste jõulualuale. Viimased muudatused puudutasid aga suhkru- ja soolasisalduse vähendamist nii kapsatoodetes kui Põltsamaa sortimendis laiemalt,“ kirjeldas Grossthal.

Kapsategu Põltsamaal ulatub 1960. aastasse, kui tehases hakati üleliidulise retsepti ja tehnoloogia järgi tootma mulgikapsast. „Põltsamaa Mulgikapsa“ praegune retsept pärineb aga aastast 2012.

Lisaks kapsastele paneb Põltsamaa tänavu purki 2200 tonni kurke, 800 tonni kõrvitsat, 280 tonni peeti, 390 tonni kartulit, 200 tonni porgandit ja 120 tonni suvikõrvitsat. Kapsast kulub hooaja jooksul ühtekokku aga suisa 1050 tonni, sest lisaks prae- või mulgikapsastele on kapsa näol tegemist olulise komponendiga erinevates Põltsamaa toodetes. Kokku läheb purgi- ja valmissuppidesse, salatitesse ja hoidistesse 5200 tonni köögivilju, millest suurem osa on tänaseks purgis.