Kalevi tehas

Kalevi nime kandvad maiustused valmivad Harjumaal Rae vallas kaasaegses 26 500 ruutmeetril paiknevas tehases. Kalev on siinse piirkonna tõeline šokolaadiekspert ja nii on valdav enamik tehase toodangust šokolaadimaiustused, mida valmistatakse nii koduturule kui ka mujale – peamiselt Skandinaaviasse ja Balti riikidesse. Viimastel aastatel on Kalev investeerinud kaasaegsetesse tootmisseadmetesse ja tehnoloogiatesse ligi 20 miljonit eurot ning investeerimine jätkub ka edaspidi. Kalev on erinevate küsitluste põhjal olnud aastaid eestlaste armastatuim kaubamärk.

Kalevi kommivabriku esimene eelkäija Lorenz Caviezel alustas tegevust 1806. aastal Tallinna vanalinnas. Algusaastatel valmistati seal peamiselt suhkru- ja martsipanimaiuseid. 19. sajandi teisel poolel sai äri omanikuks Georg Stude, kes laiendas seda oluliselt ja hakkas lisaks martsipanikujukestele valmistama eksklusiivse käsitööna šokolaadikompvekke. 1921 asutati Kalevi vabriku suurim ja tuntuim eelkäija – šokolaadi- ja kompvekivabrik Kawe. 1940. aastal riigistati ja liideti kokku Tallinnas sel ajal tegutsenud kondiitritööstusettevõtted ning hiljem moodustati neist kondiitritoodete vabrik Kalev. Nimi on Kalev on kasutusel 1948. aastast. 1991 moodustati kondiitritoodete vabriku Kalev baasil RAS Kalev, mis neli aastat hiljem erastati ja moodustati AS Kalev.

Alates 2010. aastast kuulub Kalevi tehas Orkla gruppi.